
Dalej
1 Usuń szypułki z suszonych papryczek, pokrój je na mniejsze kawałki i usmaż na patelni. Następnie włóż je do pojemnika i zalej wrzątkiem. Zamknij pojemnik np. folią spożywczą, a następnie odstaw na około 30 minut. Papryki pęcznieją i zwiększą swoją objętość.
2 Podczas gdy papryczki moczą się w wodzie, przygotuj kurczaka i warzywa. Pokrojone piersi z kurczaka umieścić w naczyniu do pieczenia i dodaj posiekaną paprykę, pomidory, cebulę i czosnek. Dodaj sól, pieprz, a następnie dolej oliwę. Wymieszaj i zamknij pokrywką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 50 minut.
3 Następnie przez minutę smaż goździki z zielem angielskim na rozgrzanej patelni. Później dodaj cynamon i kminek. Pieczemy całość jeszcze minutę. Wszystkie przyprawy włóż do moździerza i rozkrusz na drobny proszek.
4 Namoczone papryczki chili przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby dodaj trochę wody, w której moczona była papryka.
5 Po upieczeniu mięsa i warzyw przełóż warzywa wraz z sokiem do blendera i zmiksuj, tak jak papryki, na gładką pastę. Mięso z kurczaka podziel na włókna.
- Używane chili
- 30 g Pasilla w całości
- 30 g Mulato w całości
- 30 g Ancho w całości
- Składniki
- 1,5 l wrzącej wody
- 700 g piersi z kurczaka
- 1 ks żółta papryka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka mielonego kminku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 120 g rodzynek
- 20 g nasion sezamu
- 40 g gorzkiej czekolady 70%
- 1 miarka ryżu
- 1 garść kolendry
- 1 awokado
- 1 limonka
- 1 garść gotowanej czerwonej fasoli
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 80 min
- Czas gotowania 80 min