Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Sos Mole

Sos Mole

Dalej

1 Usuń szypułki z suszonych papryczek, pokrój je na mniejsze kawałki i usmaż na patelni. Następnie włóż je do pojemnika i zalej wrzątkiem. Zamknij pojemnik np. folią spożywczą, a następnie odstaw na około 30 minut. Papryki pęcznieją i zwiększą swoją objętość.
2 Podczas gdy papryczki moczą się w wodzie, przygotuj kurczaka i warzywa. Pokrojone piersi z kurczaka umieścić w naczyniu do pieczenia i dodaj posiekaną paprykę, pomidory, cebulę i czosnek. Dodaj sól, pieprz, a następnie dolej oliwę. Wymieszaj i zamknij pokrywką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 50 minut.
3 Następnie przez minutę smaż goździki z zielem angielskim na rozgrzanej patelni. Później dodaj cynamon i kminek. Pieczemy całość jeszcze minutę. Wszystkie przyprawy włóż do moździerza i rozkrusz na drobny proszek.
4 Namoczone papryczki chili przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby dodaj trochę wody, w której moczona była papryka.
5 Po upieczeniu mięsa i warzyw przełóż warzywa wraz z sokiem do blendera i zmiksuj, tak jak papryki, na gładką pastę. Mięso z kurczaka podziel na włókna.
  • Używane chili
  • 30 g Pasilla w całości
  • 30 g Mulato w całości
  • 30 g Ancho w całości
  • Składniki
  • 1,5 l wrzącej wody
  • 700 g piersi z kurczaka
  • 1 ks żółta papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka goździków
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 120 g rodzynek
  • 20 g nasion sezamu
  • 40 g gorzkiej czekolady 70%
  • 1 miarka ryżu
  • 1 garść kolendry
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 1 garść gotowanej czerwonej fasoli
  • Ilość porcji 4
  • Czas przygotowania 80 min
  • Czas gotowania 80 min

Videorecept

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu