
Przygotowanie
1 Drobno posiekaj świeżą natkę pietruszki i ugotuj makaron w odpowiedniej ilości osolonej wody.
Podczas gotowania makaronu przygotuj bazę czosnkową.
Zmiażdżyć czosnek nożem i należy zdjąć skórkę. Kroimy w cienkie plasterki, które następnie umieszczamy w rozgrzanej oliwie z oliwek. Smażyć tylko krótko. Czosnek nie może się palić, bo stanie się gorzki.
2 Po upieczeniu czosnku zdejmij patelnię z ognia i dodaj szczyptę płatków chilli Carolina Reaper. Wymieszaj i pozwól mu pachnieć.
Po zrobieniu makaronu odcedź go, zachowując około chochli wody makaronowej.
Włóż makaron na patelnię z oliwą, dodaj chochlę wody makaronowej i wszystko dokładnie wymieszaj.
Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną pietruszkę, wymieszaj i podawaj.
Składniki
- Używane chilli
- szczypta płatków chilli Carolina Reaper
- Składniki
- 250 g świeżego makaronu
- 3 ząbki czosnku
- 40 ml oliwy z oliwek
- garść świeżej natki pietruszki
Parametry
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 20 min