
Dalej
1 W dużej misce wymieszaj mieloną wołowinę i wieprzowinę, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, musztardę, jajko, posiekaną kolendrę, sól, pieprz i płatki chili Red Jalapeños. Wszystko dokładnie zmieszaj, jeśli masa się nie klei, dodaj trochę bułki tartej. Gotową mieszaninę, odstaw na chwilę.
2 W międzyczasie przygotuj chipsy ze słodkich ziemniaków. Bataty dokładnie umyj i pokrój w grubsze plastry. Ułóż na blasze do pieczenia, posól, popieprz i skrop oliwą z oliwek. Wszystko wymieszaj i piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 30 minut.
3 Po upieczeniu słodkich ziemniaków podnieś temperaturę piekarnika do 250°C.
4 Z większej garści masy do szaszłyków uformuj wałek i włóż do niego patyczek, który wcześniej namoczyłeś w wodzie. Gotowe szaszłyki układamy na blasze do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy z oliwek.
5 Szaszłyki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 250°C przez około 10 minut.
6 Pomiędzy pieczeniem przygotuj dip na szaszłyki. W misce wymieszaj biały jogurt z garścią posiekanej kolendry i dwiema łyżkami płatków chili Red Jalapeños.
Podawaj z batatami i sosem jogurtowym chili.
Ingredience
- Używane chili
- Red Jalapeños płatki
- Szaszłyki
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 2 większe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżki pełnotłustej musztardy
- 1 jajko
- garść posiekanej kolendry
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- wykałaczki
- Bataty
- 4 średnie słodkie ziemniaki
- oliwa z oliwek do skropienia
- sól
- pieprz
- Jogurtowy dip chili
- 500 g białego jogurtu
- garść posiekanej kolendry