Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Chilli w proszku

Przyprawa chili w proszku to suszone papryczki chili zmiażdżone na bardzo drobny proszek.
Proszek chili ma długi okres trwałości, jeśli jest przechowywany w hermetycznym pojemniku z dala
od ciepła i światła. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, nadaje potrawom pikantną ostrość z
typowym smakiem papryczki.

Teja chilli w proszku 30 g

Teja chilli w proszku 30 g

Papryczki S17 Teja należą do najostrzejszych w Indiach. Natomiast jeśli chodzi o przygotowanie lokalnego curry, również do najpopularniejszych. Za tą stosunkowo techniczną nazwą kryje się zbiór odmian Guntur chilli, w skład którego wchodzą papryczki o podobnym smaku i ostrości. W kuchni docenisz zmielony proszek z suszonych papryczek S17 Teja, zwłaszcza przygotowując autentyczne dania kuchni indyjskiej, tajskiej, chińskiej i amerykańskiej.

Skład Teja chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 3
Jednostki SHU 100 000
Kraj pochodzenia Indie
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 6,90 zł
W magazynie Expedujeme 23.03.2023
Opis

Teja chilli w proszku 30 g

Naprawdę ostra papryczka z Indii 

Indyjskie palące tornado, bez którego nie obejdzie się żadne porządne curry lub tradycyjne, lokalne danie. W Indiach to chili jest jednym z najostrzejszych, natomiast na świecie jednym z najbardziej poszukiwanych. 

Odmiany S17 Teja Capsicum annuum (papryka roczna) to cienka papryczka o długości 5–12 cm, której ostrość wynosi około 50 000–100 000 SHU. Mają mocny korzenny smak. Choć najczęściej kojarzone są z Indiami, które są obecnie ich największym producentem oraz gdzie po raz pierwszy zostały wprowadzone w XV wieku, ich początki przypisuje się Ameryce Południowej.

Jak uprawia się wysokiej jakości chili? 

S17 należy do zbioru odmian papryczki indyjskiej Guntur chilli (nazwanej od regionu o tej samej nazwie w prowincji Andhra Pradesh, w której są uprawiane), w skład którego wchodzi kilka odmian papryczki czerwonej o podobnie wyrazistym smaku i ostrości (np. S4 Guntur Sannam, 273 chilli i inne).

Indie są największym na świecie producentem papryczek chili, a prawie połowa całej indyjskiej produkcji pochodzi z prowincji Andhra Pradesh, w której uprawia się papryczkę Teja. Hindusi zwracają należytą uwagę i dbają o uprawę papryczek. Około 40 lat temu w pobliżu Guntur powstała nawet Regionalna Stacja Badawcza do uprawy papryczki chili. Nic więc dziwnego, że papryczka indyjska jest tak popularna i wartościowa na świecie.

Odkryj sekrety najlepszego indyjskiego curry 

Papryczki Teja są nieodzownym składnikiem wielu dań indyjskich, tajskich, chińskich i amerykańskich, ale ich charakterystyczny smak i intensywna ostrość są popularne na całym świecie. Oprócz curry i różnorodnych azjatyckich dań mięsno-warzywnych na pewno zakochasz się w ich aromacie w zupach czy potrawach z duszonego mięsa. Polecamy również dodanie mleka kokosowego i maku do curry z kurczaka. Papryczki Teja pięknie akcentują te składniki i doskonale uzupełniają je swoją ostrością.

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu