
Dalej
1 Przygotowanie ciasta na tort.
Przesiej gładką mąkę, kakao, sól i sodę przez drobne sito. Wszystko wymieszaj, w późniejszym kroku będzie to dodane do ciasta.
2 Włóż masło o temperaturze pokojowej do miski robota i ubijaj przez około 5 minut. Gdy masło zostanie ubite, stopniowo dodawaj całe jajka w temperaturze pokojowej i ubij z masłem.
3 Do ubitej masy dodaj cukier, maślankę i czerwony barwnik. Zmiksuj przy pomocy robota kuchennego.
4 Następnie dodaj przesianą suchą mieszankę do całości, dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj ocet jabłkowy. Ponownie wszystko wymieszaj przy pomocy robota.
5 Gotowe ciasto wlej do posypanej masłem i posypanej mąką formy do pieczenia o średnicy 20 cm. Następnie piecz w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez 1 godzinę. Przed końcem pieczenia sprawdź szpikulcem, czy ciasto jest wszędzie upieczone.
6 Pozostaw gotowe ciasto do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, okrój górę, aby pięknie ją wyrównać. Następnie za pomocą sznurka do ciasta podzielić całe ciasto na 4 większe kawałki, a następnie podziel je na pół. W ten sposób będziesz miał 8 pięter ciasta. Pokrój górę ciasta na kawałki, które wyschną. Na koniec posłużą do dekoracji ciasta.
7 Przygotowanie śmietany.
Ubij masło w temperaturze pokojowej i cukier na puszystą pianę w misce robota. Zajmie to około 10 minut. Po ubiciu masła i cukru zacznij dodawać po łyżce mascarpone i serek Philadelphia.
8 Gdy wszystko będzie wymieszane i puszyste, dodaj ekstrakt waniliowy i chwilę mieszaj.
9 Wykończenie.
Posmaruj górną część dolnego spodu dżemem truskawkowym i malinowym oraz chili Scotch Bonnet. Ułóż kolejne piętro ciasta i nałóż większą warstwę kremu. Połóż następne piętro, ponownie posmaruj je dżemem. Kontynuuj, aż całe ciasto ułoży się warstwami.
10 Następnie posmaruj całe ciasto kremem i udekoruj wierzch ciasta po obwodzie. Liofilizowane maliny zmiksuj na drobny proszek, a następnie wymieszać około ¼ proszku z drobnym, suchym ciastem. To sprawi, że będzie jeszcze bardziej czerwony.
11 Posyp przygotowanymi okruchami ciasta wierzch. Na łyżkę weź trochę proszku malinowego i zdmuchnij na boki ciasta. Kreatywność nie ma granic :-)
Następnie gotowe ciasto włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny.
- Używane chili
- Dżem Truskawkowy Chili z Maliną i Schotch Bonnet
- Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 20 g gorzkiego kakao
- ćwierć łyżeczki soli
- 1 lžička sody
- 170 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 10 g czerwonego barwnika
- 350 ml maślanki
- 1 lžíce octu jabłkowego
- Krem
- 250 g masła
- 2 lžíce drobnego cukru
- 1 lžíce ekstraktu waniliowego
- 250 g mascarpone
- 250 g sera Philadelphia
- Wykończenie
- 10 g liofilizowanych malin
- garść rozdrobnionego ciasta
- Ilość porcji 8
- Czas przygotowania 60 min
- Czas gotowania 30 min