
Dalej
1 Najpierw przygotuj wywar dla topielca. Do garnka wlej wodę z octem. Posyp cukrem, solą, goździkami, pieprzem, zielem angielskim, pieprzem mielonym, papryką czerwoną, liściem laurowym i proszkiem chili Habanero. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj przez około 10 minut, a następnie ostudź.
2 W międzyczasie, gdy wywar stygnie przygotuj kiełbaski i ich nadzienie. Kiełbaski obierz, cebulę białą i czerwoną pokrój w plasterki. Obrane kiełbaski przetnij wzdłuż, aby można je było otworzyć, ale nie przecinaj na pół. Możesz również posypać wnętrze kiełbaski chili w proszku i pieprzem. Włóż plasterek czerwonej i białej cebuli, kilka plastrów marynowanej papryki i kilka kawałków marynowanych papryczek chili jalapeños.
3 Na dno słoika ułóż pokrojoną w plastry czerwoną i białą cebulę, marynowaną czerwoną paprykę i marynowane papryczki chili jalapeños. Na tak przygotowaną warstwę nałóż kiełbaski i w ten sposób zapełnij cały słoik. Zachowaj ostatnią warstwę warzyw. Wszystko dobrze ściskaj i nadziewaj, aby zmieścić jak najwięcej warzyw.
4 Gotowy i napełniony słoik zalej zimnym wywarem. Do słoika dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie, goździki i liść laurowy. Zalej cały słoik, aby wszystko było zanurzone. Zamknij słoik i pozostaw go w ciemnym i chłodnym miejscu na co najmniej 3 dni. Im dłużej zostawisz topielca, tym lepiej.
- Używane chili
- 80 g marynowana papryczka chili Jalapeño
- 1 łyżeczka proszku Habanero
- Składniki
- 1 kg kiełbasek
- 2 białe cebule
- 2 czerwone cebule
- 150 g pokrojonej marynowanej czerwonej papryki
- 1 szczypta pieprzu i soli
- 1 słoik
- Napar
- 0,3 l wody
- 0,5 l octu
- 70 g cukru (kryształ)
- 5 g soli
- 3 ks goździki
- 1 łyżka pieprzu w całości
- 1 łyżka ziele angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 3 laurowe
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 60 min
- Czas gotowania 0 min