
Dalej
1 Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebulę, czosnek i smaż do miękkości. Dodaj chili i sól, a następnie wymieszaj. Gotuj przez około minutę, a potem dodaj pomidory.
2 Duś pod przykryciem około 20 minut, aż pomidory będą miękkie i powstanie sos pomidorowy. Czasami mieszaj.
3 Dodaj pokrojone bataty i gotuj jeszcze kilka minut.
4 Dodaj wodę, zagotuj i zmniejsz temperaturę, aby można było powoli gotować bataty.
5 Gdy bataty będą miękkie zmieszaj je z ciecierzycą i szpinakiem. Dopraw do smaku i gotuj jeszcze kilka minut, aż szpinak zwiędnie
6 . Podawaj od razu z ryżem lub jako dodatek.
- Używane chili
- 1-1,5 łyżeczki proszku Trinidad Scorpion Moruga
- Składniki
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 1-3 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów w plastrach z puszki
- 4 średnie bataty
- 400 g ciecierzycy
- 200 ml wody
- 1 szczypta świeżego szpinaku
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 10 min
- Czas gotowania 35 min