Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Papryczki w całości

Papryczka suszona w całości pozwala nam dostarczyć chili do klientów przez cały rok. Suszenie jest
jedną z najstarszych metod konserwujących. Suszone papryczki chili są zwykle wolne od
szkodliwych patogenów i łatwe do przechowywania przez długi czas. Mają bardzo szeroki zakres
zastosowań. W różnorodnych potrawach, sosach, salsach lub wyłącznie jako przyprawa

Trinidad Scorpion Moruga chilli całe suszone 10 g

Trinidad Scorpion Moruga chilli całe suszone 10 g

Z tą ognistą, karaibską diablicą przekonasz się, co to znaczy przekroczyć granicę 2 milionów w skali Scoville'a dla papryczek chili. Papryczka suszona w całości jest bardzo aromatyczna i ma owocowy smak. Stopniowo rozwija się jej ostrość i potrafi męczyć dość długo. Lecz jeśli przestrzegasz zasady, że im pikantniejsze, tym lepsze, chili Scorpion jest stworzone dla Ciebie.

Skład Trinidad Scorpion Moruga chilli papryczki 100 %.
Ostrość
  • 6
Jednostki SHU 2 000 000
Kraj pochodzenia Ekwador
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 20,90 zł
W magazynie Expedujeme 23.03.2023
Opis

Trinidad Scorpion Moruga chilli całe suszone 10 g

Odważ się na drugą najostrzejszą papryczkę na świecie!

Z tą ognistą, karaibską diablicą przekonasz się, co to znaczy przekroczyć granicę 2 milionów w skali Scoville'a dla papryczek chili. Samo słowo skorpion nie wróży dobrze niedoświadczonym, początkującym w świecie chilli. Miłośnikom niezwykle ostrego chili mówimy jednak: „Odważnie, ale ostrożnie!” 

W rzeczywistości za złożoną nazwą kryje się nazwa miasta Morouga, położonego na karaibskiej wyspie Trynidad, która wraz z wyspą Tobago tworzy państwo wyspiarskie. Stąd papryczka pochodzi.

W 2012 roku Chile Pepper Institute (w ramach State University of New Mexico) potwierdził, że jest ona najostrzejsza na świecie i pierwsza, która przekroczyła granicę 2 000 000 SHU. Niestety Księga Rekordów Guinnessa nigdy oficjalnie nie uznała jej za najostrzejszy ze wszystkich. Jednak długo nie cieszyłaby się sławą. Rok później narodziła się Carolina Reaper, która nadal jest liderem.

Siła dziesięciu papryczek Habanero w jednej

Papryczki Moruga Scorpion są wielkości piłki golfowej, mają pomarszczoną wyboistą skórkę i pomarańczowo-czerwony kolor. Brakuje im również wydłużonego czubka, który jest typowy dla najostrzejszych papryczek świata. Ostrość tego chili zaczyna się od 1 200 000 SHU i dochodzi do 2 500 000 SHU. Krótko mówiąc, sprawa tylko dla wytrawnych koneserów chili.

Mają kwiatowo-owocowy smak i aromatyczny zapach. Po spożyciu tej papryczki ostrość stopniowo się rozwija oraz utrzymuje się przez stosunkowo długi czas. W tym kontekście dobrze znane jest stwierdzenie Paula Boslanda, dyrektora Meksykańskiego Instytutu Papryki w Meksyku: „Gryziesz i nie wydaje się to takie złe. Ale potem się zaczyna. Ostrość rośnie, rośnie i rośnie. To dość brutalne.” Co więcej, chili Moruga Scorpion po prostu cię nie opuści.

Trinidad Scorpion Moruga w kuchni

Jako podstawowy składnik do wielu dań gotowanych i zimnych oraz sosów można użyć papryczki mielonej, w całości, w postaci pasty lub puree. Świetnie sprawdza się w marynacie do ostrych skrzydełek z kurczaka i innych przysmaków z mięsa z grilla. Dzięki słodkiemu kwiatowemu smakowi nadaje się do wszystkich słodko-gorących dipów i dań.

Pamiętaj, że Trinidad Scorpion Moruga jest około 10 razy ostrzejsza niż papryczka Habanero. Więc lepiej nie przesadzaj z dawkowaniem.

SZYBKA WYSYŁKA

Odsyłamy do 48 godz.

100 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 330 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu