Trinidad Scorpion Moruga chilli całe suszone 10 g
Odważ się na drugą najostrzejszą papryczkę na świecie!
Z tą ognistą, karaibską diablicą przekonasz się, co to znaczy przekroczyć granicę 2 milionów w skali Scoville'a dla papryczek chili. Samo słowo skorpion nie wróży dobrze niedoświadczonym, początkującym w świecie chilli. Miłośnikom niezwykle ostrego chili mówimy jednak: „Odważnie, ale ostrożnie!”
W rzeczywistości za złożoną nazwą kryje się nazwa miasta Morouga, położonego na karaibskiej wyspie Trynidad, która wraz z wyspą Tobago tworzy państwo wyspiarskie. Stąd papryczka pochodzi.
W 2012 roku Chile Pepper Institute (w ramach State University of New Mexico) potwierdził, że jest ona najostrzejsza na świecie i pierwsza, która przekroczyła granicę 2 000 000 SHU. Niestety Księga Rekordów Guinnessa nigdy oficjalnie nie uznała jej za najostrzejszy ze wszystkich. Jednak długo nie cieszyłaby się sławą. Rok później narodziła się Carolina Reaper, która nadal jest liderem.
Siła dziesięciu papryczek Habanero w jednej
Papryczki Moruga Scorpion są wielkości piłki golfowej, mają pomarszczoną wyboistą skórkę i pomarańczowo-czerwony kolor. Brakuje im również wydłużonego czubka, który jest typowy dla najostrzejszych papryczek świata. Ostrość tego chili zaczyna się od 1 200 000 SHU i dochodzi do 2 500 000 SHU. Krótko mówiąc, sprawa tylko dla wytrawnych koneserów chili.
Mają kwiatowo-owocowy smak i aromatyczny zapach. Po spożyciu tej papryczki ostrość stopniowo się rozwija oraz utrzymuje się przez stosunkowo długi czas. W tym kontekście dobrze znane jest stwierdzenie Paula Boslanda, dyrektora Meksykańskiego Instytutu Papryki w Meksyku: „Gryziesz i nie wydaje się to takie złe. Ale potem się zaczyna. Ostrość rośnie, rośnie i rośnie. To dość brutalne.” Co więcej, chili Moruga Scorpion po prostu cię nie opuści.
Trinidad Scorpion Moruga w kuchni
Jako podstawowy składnik do wielu dań gotowanych i zimnych oraz sosów można użyć papryczki mielonej, w całości, w postaci pasty lub puree. Świetnie sprawdza się w marynacie do ostrych skrzydełek z kurczaka i innych przysmaków z mięsa z grilla. Dzięki słodkiemu kwiatowemu smakowi nadaje się do wszystkich słodko-gorących dipów i dań.
Pamiętaj, że Trinidad Scorpion Moruga jest około 10 razy ostrzejsza niż papryczka Habanero. Więc lepiej nie przesadzaj z dawkowaniem.