Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Płynny przecier

Ten rodzaj chili jest popularny w Stanach Zjednoczonych oraz Azji, ale trudno go znaleźć w Europie.
Świeże papryczki chili (zwykle 85-90% gotowego produktu) rozdrabnia się razem z solą i
pozostawia do fermentacji minimalnie przez 2 do 6 miesięcy. Ekstrakt ze skórki, nasion i miąższu
zapewni intensywny i bogaty smak. Idealny do gotowania.

Trinidad Scorpion Moruga chilli mash 100 ml

Trinidad Scorpion Moruga chilli mash 100 ml

Płynny przecier chili z aromatycznej, świeżej papryczki Trinidad Scorpion Moruga, której ekstremalna ostrość stopniowo się rozwija i potrafi męczyć przez długi czas. Właściwość, która ucieszy wszystkich wyznawców ognistego piekła.

Skład Trinidad Scorpion Moruga chilli papryczki, sól, kwas octowy.
Ostrość
  • 6
Jednostki SHU 2 000 000
Kraj pochodzenia Peru
Cena za 1 sztuk wraz z VAT: 33,90 zł
W magazynie Expedujeme 05.04.2024
Opis

Trinidad Scorpion Moruga chilli mash 100 ml

Odważ się na drugą najostrzejszą papryczkę na świecie!

Z tą ognistą, karaibską diablicą przekonasz się, co to znaczy przekroczyć granicę 2 milionów w skali Scoville'a dla papryczek chili. Samo słowo skorpion nie wróży dobrze niedoświadczonym, początkującym w świecie chilli. Miłośnikom niezwykle ostrego chili mówimy jednak: „Odważnie, ale ostrożnie!” 

W rzeczywistości za złożoną nazwą kryje się nazwa miasta Morouga, położonego na karaibskiej wyspie Trynidad, która wraz z wyspą Tobago tworzy państwo wyspiarskie. Stąd papryczka pochodzi.

W 2012 roku Chile Pepper Institute (w ramach State University of New Mexico) potwierdził, że jest ona najostrzejsza na świecie i pierwsza, która przekroczyła granicę 2 000 000 SHU. Niestety Księga Rekordów Guinnessa nigdy oficjalnie nie uznała jej za najostrzejszy ze wszystkich. Jednak długo nie cieszyłaby się sławą. Rok później narodziła się Carolina Reaper, która nadal jest liderem.

Siła dziesięciu papryczek Habanero w jednej

Papryczki Moruga Scorpion są wielkości piłki golfowej, mają pomarszczoną wyboistą skórkę i pomarańczowo-czerwony kolor. Brakuje im również wydłużonego czubka, który jest typowy dla najostrzejszych papryczek świata. Ostrość tego chili zaczyna się od 1 200 000 SHU i dochodzi do 2 500 000 SHU. Krótko mówiąc, sprawa tylko dla wytrawnych koneserów chili.

Mają kwiatowo-owocowy smak i aromatyczny zapach. Po spożyciu tej papryczki ostrość stopniowo się rozwija oraz utrzymuje się przez stosunkowo długi czas. W tym kontekście dobrze znane jest stwierdzenie Paula Boslanda, dyrektora Meksykańskiego Instytutu Papryki w Meksyku: „Gryziesz i nie wydaje się to takie złe. Ale potem się zaczyna. Ostrość rośnie, rośnie i rośnie. To dość brutalne.” Co więcej, chili Moruga Scorpion po prostu cię nie opuści.

Trinidad Scorpion Moruga w kuchni

Jako podstawowy składnik do wielu dań gotowanych i zimnych oraz sosów można użyć papryczki mielonej, w całości, w postaci pasty lub puree. Świetnie sprawdza się w marynacie do ostrych skrzydełek z kurczaka i innych przysmaków z mięsa z grilla. Dzięki słodkiemu kwiatowemu smakowi nadaje się do wszystkich słodko-gorących dipów i dań.

Pamiętaj, że Trinidad Scorpion Moruga jest około 10 razy ostrzejsza niż papryczka Habanero. Więc lepiej nie przesadzaj z dawkowaniem. 


Co to jest przecier chili? Świeże papryczki chili kruszy się solą i odstawia fermentacja przez 2-6 miesięcy. Ekstrakt z kory, nasion i miąższu zapewni intensywność i bogactwo smak. Czasami dodaje się ocet, aby zatrzymać fermentację, ale poza tym ostrą papryką Chili nie zawiera żadnych innych substancji ani konserwantów. Puree jest używane do dalszej obróbki w produkcji sosów, sałatek, dipów, dań i wielu innych.

SZYBKA DOSTAWA

Wysyłamy w ciągu 24 godzin

200 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 200 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu