
Dalej
1 Śmietanę wlać do rondla, dodać cukier, wanilię i wymieszać. Włożyć do kąpieli wodnej i doprowadzić tuż poniżej temperatury wrzenia. Dodaj masło, chili, połamaną czekoladę i pozwól jej się roztopić.
2 Kandyzowaną skórkę pomarańczową kroimy do kawałeczki, im mniejsze tym lepsze i dodajemy do przygotowanej masy. Następnie należy dokładnie wymieszać i wyjąć z kąpieli wodnej. Całość przełożyć do zamykanego pojemnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie przykryj pokrywką lub folią i wstaw na noc do lodówki.
3 Gdy masa będzie już zupełnie zimna i stężona, nabierz łyżką kawałki szybko zwiń wałeczki lub kulki i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi. Mieszanka szybko się topi, więc zwijanie wałeczków i posypywanie musi być naprawdę wystarczająco zwinne. Przechowuj trufle w lodówce ułożone obok siebie i przykryte folią.
- Używane chili
- 1 łyżka proszku Pasilla
- Składniki
- 100 g 70% gorzkiej czekolady
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 30 ml bitej śmietany
- 20 g cukru trzcinowego
- 20 g masła
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- Ilość porcji 25
- Czas przygotowania 60 min
- Czas gotowania 30 min