
1 Najpierw przygotuj pesto pietruszkowe. Oczyść pietruszkę i usuń twarde części łodyg. Włóż wszystkie składniki do blendera i wymieszaj z pesto.
Następnie przygotuj udziec jagnięcy. Oczyść i pozbądź się kości. Umieść pesto pietruszkowe w miejscu, w którym znajdowała się kość. Zwiąż mięso sznurkiem, aby pesto się nie wysypało. Na koniec posolić i opieprzyć nogę.
Na dno blachy ułożyć gałązki tymianku i rozmarynu, pokrojony czosnek i szalotkę. Połóż udziec jagnięcy i połóż na nim plastry masła. Włóż termometr do mięsa i następnie piecz
- w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut,
- obniżyć temperaturę piekarnika do 150°C i piec do wewnętrznej temperatury mięsa 30°C,
- obniżyć temperaturę piekarnika do 110°C i piec wewnętrzną temperaturę mięsa na 40°C,
- obniżyć temperaturę piekarnika do 90°C i piec do wewnętrznej temperatury mięsa 50°C,
- obniżyć temperaturę piekarnika do 70°C i piec do wewnętrznej temperatury mięsa 60°C.
Po osiągnięciu wymaganej temperatury mięsa, wyjmij je udko i posmaruj miodem z łagodnym Habanero chilli.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i włącz funkcję grilla. Wstaw mięso z powrotem do piekarnika i pozwól, aby miód karmelizował się na mięsie przez około 5-7 minut.
Następnie przykryj nogę folią i pozostaw na chwilę na desce do krojenia.
Przed podaniem zdejmij sznurek i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Podawać z pieczonymi warzywami skropionymi sokiem z mięsa oraz pieczonym czosnkiem i szalotką.
Składniki
- Używane chilli
- chilli z miodem łagodne Habanero
- Na mięso
- sól, pieprz
- pesto z pietruszki
- 100 g masła
- 1 czosnek
- 2 cebulki szalotki
- Pesto pietruszkowe
- 2 wiązki pietruszki
- 50 g orzechy włoskie
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosneku
- 100 ml Oliwa z oliwek
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 60 min