
Dalej
1 Najpierw zacznij od czerwonego ciasta. Ubij masło o temperaturze pokojowej, aż będzie gęste, a następnie stopniowo zacznij ubijać cały cukier. Gdy cukier zostanie zmieszany do masła, zacznij stopniowo dodawać jajka i ciągle ubijaj, aby połączyć je z ciastem. Po uzyskaniu pięknie gęstej mieszanki masła, przygotuj suchą mieszankę. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i proszek chilli Ancho do zwykłej mąki. Wymieszać i przesiać do masy maślanej. Wszystko dokładnie wymieszaj i na koniec dodaj do ciasta letnią wodę, ekstrakt waniliowy i czerwony barwnik. Wymieszane ciasto wylewamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 25 minut. Po upieczeniu odstawić gotowe ciasto do ostygnięcia. Po wystygnięciu ciasta wytnij z niego serce większą foremką
2 Następnie przygotuj białe ciasto. Postępuj dokładnie tak samo jak w przypadku czerwonego, tylko nie dodawaj chilli i barwników. Część białego ciasta przełóż do formy (30x11x9 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż jak najwięcej serc wzdłuż na dolnej warstwie białego ciasta. Następnie wylej resztę ciasta na złożone serduszka, wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Podczas chłodzenia przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę połam na małe kawałki w rondelku i zalej śmietaną. Mieszaj na małym ogniu, aż cała czekolada rozpuści się. Równomiernie wylej gotową polewę na ciastka i udekoruj posiekanymi pistacjami i malinami. Włóż gotowe ciastka do lodówki i pozwól, aby lukier stwardniał. Przed podaniem pokroić rozgrzanym nożem, aby odsłonić ukryte w deserze serce.
- Używane chilli
- 2 łyżki chilli Ancho w proszku
- Czerwone ciasto
- 180 g masła w temperaturze pokojowej
- 180 g cukru
- 3 jajka
- 180g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 3 łyżki letniej soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 20 g czerwonego barwnika spożywczego
- Białe ciasto
- 180 g masła w temperaturze pokojowej
- 180 g cukru granulowanego
- 3 jajka
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej¼ lžičky soli
- ¼ łyżeczki soli
- 3 łyżki letniej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Polewa czekoladowa
- 200 g 70% czekolady
- 250 ml 33% śmietany
- Do dekoracji
- posiekane pistacje
- maliny
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 60 min
- Czas gotowania 60 min