
Dalej
1 Zaczynamy od podzielenia kiełbasy winnej na 2 części, zwinięcia ich, nakłucia każdej części szpikulcem i przełożenia do mleka. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie wyciągnij zawijańce z mleka i osusz je serwetką. Lekko oprósz z obu stron mąką pszenną. Patelnię nieprzywierającą skrop oliwą i smaż kiełbaski na złoty kolor z obu stron.
2 Ziemniaki obierz i pokrój w półksiężyce przed smażeniem kiełbasek. Wlej olej do miski i dopraw mielonym kminkiem. Dodaj tam ziemniaki i przykryj. Rozgrzej piekarnik i przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz na złoty kolor, około 30 minut.
3 Cebulę kroimy w półksiężyce, dodajemy posiekany czosnek i smażymy na złoty kolor na patelni. Dodaj pokrojone śliwki i chwilę podsmaż. Mieszamy całość i polewamy piwem. Doprawić płatkami chili, posolić i gotować. Następnie skosztuj mikstury i dopraw do smaku. Przełóż do naczynia do pieczenia, na wierzchu ułóż opiekane kiełbaski i po wyjęciu ziemniaków wstaw naczynie do piekarnika. Piecz około 15 minut.
- Używane chili
- 1 łyżka granulek chili De Arbol
- Składniki
- 400 g kiełbasy winnej
- 200 ml mleka
- 1 szczypta mąki pszennej do posypania
- 1 miarka oleju
- 200 ml ciemnego piwa
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 8 ks suszonych śliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu
- 6 iemniaków
- 1 szczypta mielonego kminku
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 180 min
- Czas gotowania 30 min