Wiri Wiri chilli całe suszone 10 g
Gujańskie wiśnie z wyrazistym smakiem
Papryczki chilli Wiri Wiri pochodzą z południowo-wschodniej części Gujany, a człowiek, który jako pierwszy odkrył je w głębinach tutejszych lasów deszczowych, po ich spróbowaniu musiał stawić czoła naprawdę dużej niespodziance. Małe, czerwone kuleczki, przypominające kształtem i wielkością wiśnię lub inną słodką jagodę, są intensywnie ostre, ale jednocześnie ciekawe w smaku. Nic więc dziwnego, że stały się one bardzo popularne w Gujanie, skąd pochodzą,i zasłużyły sobie na miejsce na lokalnych targach i w kuchniach. Czasami można je znaleźć na świecie pod nazwami (Little) Cherry Bomb, Hot Cherry Peppers lub Bird Cherry Pepper.
Małe kuleczki z wielką mocą
Wiri Wiri (czyt. "weer-ee") są kolejnym, pięknym przykładem tego, jaka moc kryje się w nawet najmniejszej papryczce. Z ostrością od około 100 000 do 350 000 SHU przypominają tropikalne Habanero lub Scotch Bonnet. Nie wypalą Ci dziury w gardle, ale nie pozbawią Cię porządnego poparzenia. Od razu po zjedzeniu poczujesz ich ciepło. W ich doskonałym i przyjemnie owocowym smaku dominują bardziej kwaśne tony, przypominające dojrzałe pomidory.
Te małe, jagodowe papryczki osiągają maksymalnie 1,5 cm. Rosną prosto na krzakach, które dosłownie są nimi zasypane. Podczas dojrzewania zmieniają się z zielonych kulek w pomarańczowe, a w końcu w czerwone, które również są najgorętsze.
Wykorzystanie Wiri Wiri w kuchni
Gdybyś miał zapytać kogoś w Gujanie o idealne wykorzystanie papryczek Wiri Wiri, prawdopodobnie poleciłby dodanie ich do wszystkich posiłków. Od śniadania do obiadu i kolacji. A właściwie, dlaczego nie? Swoim bardziej owocowo-kwaśnym smakiem mogą wzbogacić każde słodkie, słone i pikantne danie. Wiri Wiri na przykład świetnie smakują i uzupełniają się z serem, pomidorami, sosem sojowym, mango czy owocami tropikalnymi. Doskonale nadają się zatem do wykorzystania w owocowych deserach, sosach i chutney‘ach do grillowanego mięsa, czy w bardzo szerokiej gamie dań azjatyckich, w których ważną rolę odgrywają ostre i kwaśne składniki.
Uważaj na nią, nawet jeśli dodasz ją do zup (polecamy szczególnie na bazie pomidorowo-warzywnej), do mieszanek mięsnych czy do różnych dipów i marynat. Przygotowując zimne sosy chili, wykorzystaj przepisy z cebulą, czosnkiem, świeżym imbirem, miodem, musztardą Dijon czy wspomnianym już sosem sojowym oraz owocami tropikalnymi, takimi jak mango czy ananas.
Możesz dodawać całe papryczki Wiri Wiri do posiłków (zmiękną w ciągu 10 minut) lub namoczyć je przed gotowaniem. Wystarczy zanużyć je w gorącej wodzie na 10 minut, a następnie użyć w całości, pokroić lub zmiażdżyć. Nie daj się jednak zwieść ich rozmiarom i zacznij od mniejszej ilości. Mniej doświadczonych kucharzy chilli mogą zaskoczyć swoją ostrością.