
Dalej
1 Wołowinę pokroić w kostkę 4x4 cm i włożyć do miski. Wlej wino chili Cabernet Moravia, dodaj gałązki rozmarynu, ziele angielskie i czarny pieprz. Wymieszaj mięso w winie i przykryj miskę. Włóż do lodówki, aby poleżało do następnego dnia. Od czasu do czasu mieszaj mięso w winie, aby smak wina przenikał do wszystkich kawałków mięsa.
2 Następnego dnia wyjąć z wina mięso i przyprawy. Wlej wino do garnka i pozwól mu się zagotować, aby wygotować cały alkohol. Podczas zgrzewania białko z mięsa wytrąca się na powierzchni wina. Ściągnij to białko, wino znów będzie pięknie czyste. Grzane wino na końcu użyjesz do bazy warzywnej.
3 W większym garnku z grubszym dnem rozpuścić boczek i usmażyć suszone mięso z każdej strony. Następnie pieczone mięso odstawić do miski i przykryć pokrywką. Pieczarki usmażyć na złoty kolor na pozostałym tłuszczu. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej oliwy z oliwek, aby grzyby się nie przypaliły.
4 Gdy pieczarki będą idealnie upieczone dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Upiecz wszystko na piękny złotobrązowy kolor, co nada sosowi piękny kolor i smak. Podczas pieczenia warzyw i grzybów ważne jest, aby wszystko dokładnie wymieszać i nie dopuścić do przypalenia. Całość może być wtedy gorzka.
5 Gdy warzywa będą gotowe, dodać cebulę i chwilę podsmażyć.
Do przygotowanej w ten sposób bazy warzywnej dodać przecier pomidorowy. Podsmaż krótko z warzywami.
6 Następnie dodać grzane wino, gorący bulion wołowy, mięso i pozostałe przyprawy, w których było mięso. Posól wszystko, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Używane chili
- 0,5 l czerwonego wina z chilli
- Składniki
- 1,5 kg mięsa wołowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 6 kulek ziele angielskiego
- 15 kulek czarnego pieprzu
- 200 g boczku
- 200 g kremowych pieczarek
- 350 g marchewki
- 300 g pietruszki
- 250 g selera
- 2 większe cebule
- 140 g przecieru pomidorowego
- 0,7 l bulionu wołowego
- Sól
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 60 min