Yidu chilli całe suszone papryczki 30 g
Chińskie papryczki z meksykańskimi cechami
Papryczki Yidu pochodzą z regionu o tej samej nazwie w Chinach. Uprawia się je na obszarze, na którym zmieniają się wszystkie pory roku. Ze względu na swój wyjątkowy, ciekawy smak i łagodnej ostrości dojrzewają w upalne i deszczowe lato, a zbierane są wraz z nadejściem jesieni. Często mówi się, że zostały sprowadzone do Chin z Meksyku, ponieważ ich kształt, wielkość i bardzo niska ostrość przypominają wiele typowych papryczek z tego kraju Ameryki Środkowej.
Lekko ostre chilli o smaku umami
Ciemnoczerwone do fioletowego owoce Yidu mają grubszą, błyszczącą skórkę i osiągają długość 8-10 cm. Chociaż nie są tak znane jak inne gatunki, są bardzo popularne na całym świecie. Dla jednych są świetnym chilli ze względu na bardzo łagodna ostrość sięgające 2500-8000 SHU, dla innych są ciekawym i niezwykłym składnikiem pod względem smaku. Wyczuwalne są w nim mocne nuty owocowe z domieszką suszonych pomidorów i lekko dymnym aromatem. Jednak głównym jest smak umami, który według japońskiej gastronomii określany jest jako piąty, bardzo intensywny i niepowtarzalny smak. Yidu jest zatem jedną z papryczek, które pozostawiają przyjemne, długotrwałe uczucie w ustach i pobudzają apetyt. Jeśli więc chcesz, aby Twoim gościom zasmakował wyjątkowy smak i chcesz, aby wracali, dodaj te papryczki do swoich posiłków. Będziesz miło zaskoczony.
Używanie Yidu w kuchni
W kuchni meksykańskiej i azjatyckiej Yidu uważane są za idealną papryczkę do przygotowania zimnych sosów chilli, ale także marynat, gulaszów oraz dań mięsnych i warzywnych. Przed użyciem najlepiej namoczyć wysuszone Yida w gorącej wodzie na kilkadziesiąt minut lub pokroić na 1-2 cm kawałki i gotować na parze przez co najmniej 30 minut. Dla wzmocnienia smaku można je również krótko podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (wystarczy kilka sekund z każdej strony).
Inną ich zaletą jest to, że mają wysoką zdolność barwienia i nadają pożywieniu piękny czerwony kolor. Polecamy spróbować ich jako ostrzejszego i ciekawszego zamiennika klasycznej czerwonej papryki. Świetnie sprawdzą się również w klasycznym gulaszu. W potrawach Yidu bardzo dobrze komponuje się ze składnikami takimi jak jagnięcina, papryka, suszone pomidory, pieprz syczuański, bakłażan, krewetka czy ryż. W Azji popularnie wykorzystuje się je również do robienia aromatyzowanych olejków chilli.