Potrzebujesz porady?      tel  +48 729 086 289      posta  eshop@thechillidoctor.pl

Ziemniaki z miodem chili

Ziemniaki z miodem chili

Dalej

1 Ziemniaki obieramy i kroimy według własnej wyobraźni (ja zrobiłam frytki). Pokrojone ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj sól i olej, dobrze wymieszaj. Piecz ziemniaki w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
2 Gdy ziemniaki będą gotowe czas przygotować sos. Na patelni należy rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekany imbir i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i dymkę, pokrojoną w większe kawałki. Dodaj dwie łyżki przecieru pomidorowego, sos sojowy, łyżkę octu
3 W filiżance wymieszać skrobię z wodą i dodać na patelnię. Sos zgęstnieje. Dodaj dwie łyżki miodu i chili w proszku. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Posmakujemy i możemy posolić lub dodać chili według gustu. Do przygotowanego w ten sposób sosu dodaj pieczone ziemniaki i wymieszaj tak, aby każdy ziemniak był obtoczony.
4 Podawać posypane sezamem i dymką. Świetnie smakują jako dodatek do mięsa lub nawet samodzielnie.
  • Używane chili
  • 1 łyżeczka proszku Red Jalapeño
  • Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • ½ ks czerwonej cebuli
  • 2 ks cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g świeżego imbiru
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (może być również winny)
  • 1 łyżka skrobi
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 szczypta sezamu
  • Ilość porcji 2
  • Czas przygotowania 30 min
  • Czas gotowania 40 min

SZYBKA DOSTAWA

Wysyłamy w ciągu 24 godzin

200 000 +

Zadowolonych  klientów

TRANSPORT  GRATIS

U zamówień powyżej 200 zł

BONUSOWY PROGRAM

Prezenty do zakupu