
Dalej
1 Ziemniaki obieramy i kroimy według własnej wyobraźni (ja zrobiłam frytki). Pokrojone ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj sól i olej, dobrze wymieszaj. Piecz ziemniaki w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
2 Gdy ziemniaki będą gotowe czas przygotować sos. Na patelni należy rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekany imbir i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i dymkę, pokrojoną w większe kawałki. Dodaj dwie łyżki przecieru pomidorowego, sos sojowy, łyżkę octu
3 W filiżance wymieszać skrobię z wodą i dodać na patelnię. Sos zgęstnieje. Dodaj dwie łyżki miodu i chili w proszku. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Posmakujemy i możemy posolić lub dodać chili według gustu. Do przygotowanego w ten sposób sosu dodaj pieczone ziemniaki i wymieszaj tak, aby każdy ziemniak był obtoczony.
4 Podawać posypane sezamem i dymką. Świetnie smakują jako dodatek do mięsa lub nawet samodzielnie.
- Używane chili
- 1 łyżeczka proszku Red Jalapeño
- Składniki
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- ½ ks czerwonej cebuli
- 2 ks cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 5 g świeżego imbiru
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego (może być również winny)
- 1 łyżka skrobi
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 szczypta sezamu
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 40 min