
Dalej
1 Mięso z kurczaka umyj i wstaw do zamrażarki na około 30 minut. Następnie wyjmij i pokrój w bardzo cienkie paski. Gdy mięso stwardnieje, można je bardzo dobrze pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie usmaż na niej kawałki kurczaka. Dodaj sól, pieprz i odstaw.
2 Do garnka nalej 3 łyżki oliwy, przecier pomidorowy, kminek, zmiażdżony czosnek, drobno posiekaną cebulę, pokrojone pół pęczka kolendry i łyżkę proszku chili lub płatków Chipotle. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj do calości czerwoną fasolę, kawałki kurczaka, resztę posiekanej kolendry i bulion drobiowy. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
3 W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej tortille pokrojone w paski ok 3 mm. Zupę podawaj z paskami awokado, posiekaną kolendrą, łyżką śmietany i paskami pieczonej tortilli. Całość podawaj z limonką.
- Używane chili
- 1 łyżka proszku Chipotle lub płatków Chipotle
- Składniki
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 500 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kminku
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ½ pęczka kolendry
- puszka czerwonej fasoli
- 2 l bulionu z kurczaka
- 4 tortille pszenne
- awokado
- kwaśna śmietana
- limonka
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 45 min