
Dalej
1 W garnku rozgrzej oliwę i usmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną na większe kawałki marchewkę. Wszystko usmaż, a następnie dodaj wydrążoną i posiekaną na większe kawałki dynię. Później dodaj ciepłą wodę, chilli Aleppo i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut.
2 Gdy dynia i marchewka będą ugotowane wszystko dokładnie zmiksuj, dodaj sól, przyprawę curry i dokładnie wymieszaj.
Zupę podawaj z mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni.
- Używane chili
- 1 lžíce granulek Aleppo
- Składniki
- 1 kg dyni Hokaido
- 1 ks marchewka
- 1 ks cebula
- 3 stroužky ząbki czosnku
- 2 lžíce oliwy z oliwek
- 1 l gorącej wody
- 1 špetka szczypta soli
- 1 špetka przyprawy curry
- 100 g dyni
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 10 min
- Czas gotowania 40 min