
Dalej
1 Odetnij czubek ząbka czosnku, pokrojoną część włóż do formy do pieczenia i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 20 minut. Po upieczeniu należy ostudzić ząbki czosnku.
2 W garnku rozgrzej oliwę i usmaż drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj przepłukaną fasolę, sól, pieprz, bulion, płatki chili Habanero i obrane ząbki pieczonego czosnku. Następnie należy wlać bulion i gotować przez 20 minut.
3 Mieszaj gotową zupę do uzyskania gładkości za pomocą miksera ręcznego lub robota. Dopraw i podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokrojonymi w kostkę, opiekanymi na maśle bagietkami.
- Używane chili
- 1 łyżeczka płatków chili Habanero
- Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 szt pietruszki
- 2 marchewki
- 800 g białej gotowanej fasoli z puszki
- 2 duże główki czosnku + oliwa z oliwek do skropienia
- sól, pieprz
- 1 l bulionu
- posiekana pietruszka
- bagietka do opiekania + masło
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 40 min