
Dalej
1 Najpierw oczyść kurczaka i umieść go w naczyniu do pieczenia. Posmaruj kurczaka z obu stron przecierem chili Green Habanero i polej niewielką ilością wody. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut. Następnie piecz przez kolejne 5 minut. Po upieczeniu mięso podziel widelcem na małe kawałki i wymieszaj z wywarem pozostałym w naczyniu do pieczenia.
2 W większym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć w niej czerwoną cebulę. Gdy cebula będzie gotowa, dodać zmiażdżony czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodaj wędzoną paprykę, mielony kminek, oregano, płatki chili Habanero, sól i polej bulionem drobiowym. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone pomidory.
3 Zamknij pokrywkę i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu dodać kukurydzę, czerwoną fasolę, posiekanego kurczaka i gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
4 Podawać ze śmietaną, pokrojonym awokado, limonką, posiekaną kolendrą i chipsami z tortilli.
- Używane chili
- 70 ml przecieru Green Habanero
- 2 łyżki płatków Habanero
- Składniki
- 500 g kurczaka
- 50 ml wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka wędzonej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka oregano
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 800 g pokrojonych pomidorów
- 280 g kukurydzy
- 480 g czerwonej fasoli
- Do serwowania
- 1 kwaśna śmietana
- 1 szczypta kolendry
- 1 awokado
- 1 limonka
- 1 garść tortilla chipsów
- Ilość porcji 2
- Czas przygotowania 30 min
- Czas gotowania 70 min