
Przygotowanie
1 Rozgrzej oliwę w garnku i usmaż na niej pokrojone w kostkę marchewki. Gdy marchewki są gotowe, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pozwól jej się zeszklić.
Następnie dodaj wytrawne białe wino do warzyw i pozwól mu się zagotować, aby wyparował cały alkohol. Wymieszaj i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wlej bulion, dodaj pokrojone pomidory, pokrojone w kostkę łodygi selera, sól i całą papryczkę chili Aji Amarillo.
2 Wymieszaj, przykryj i gotuj, aż wszystkie warzywa będą gotowe.
Gdy warzywa będą już ugotowane, na końcu dodać pokrojonego na kawałki łososia i krótko gotować. Odłóż na bok część ugotowanego łososia, użyjesz go podczas serwowania.
Zmiksuj gotową zupę, aż będzie gładka.
Na koniec dodaj śmietankę. Wymieszaj i podawaj z grzankami.
Składniki
- Używane chilli
- 1 cała papryczka chilli Aji Amarillo
- Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 marchewki
- 1 większa cebula
- 4 selery
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 3 ziemniaki
- 400 g pokrojonych pomidorów
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 600 g łososia
- sól
- 200 g 33% śmietanki
- bułka na grzanki
- Do dekoracji
- limonka, śmietana lub świeży koperek
Parametry
- Ilość porcji 4
- Czas przygotowania 20 min
- Czas gotowania 60 min