
Dalej
1 Najpierw przygotuj suszone grzyby. Włóż je do miski żaroodpornej i zalej gorącą wodą. Przykryj miskę folią spożywczą i pozwól grzybom puchnąć. W międzyczasie rozgrzej masło w dużym garnku i usmaż na nim pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę. Gdy tylko warzywa zaczną się złocić, dodaj drobno posiekaną cebulę. Niech wszystko się zarumieni na piękny złotobrązowy kolor.
2 Gdy całość będzie gotowa, posyp ją zwykłą mąką, aby powstała zasmażka. Do tak przygotowanej mieszanki dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, suszone papryczki chili Habanero i polej wszystko gorącą wodą. Dodaj sól i pieprz, dodaj posiekany czosnek, liść laurowy, świeże łodygi selera, lubczyk, majeranek i zmielony kminek. Gotuj zupę, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjmij papryczki chili i przyprawy. Gotową zupę można również posypać płatkami Habanero.
Ingredience
- Używane chili
- 5 g suszonych papryczek chili Habanero
- Składniki
- 100 g masła
- 300 g marchewki
- 200 g selera
- 150 g pietruszki
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 800 g ziemniaków
- 1,5 l wody
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 kawałek łodygi selera
- 1 kawałek lubczyku
- 70 g suszonych grzybów
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka mielonego kminku